Sałatka stanowi znakomity poczęstunek, kiedy nie mamy dużo czasu na gotowanie. Gdy chcemy zaimponować naszym gościom, warto przyrządzić mniej oczywistą, wykwintną wersję, w której najpierw podgrzejemy część składników. W ten sposób będą miękkie i aromatyczne. Jarmuż uznawany jest za tzw. superfood, ale jest dość twardy i może być trudny do pogryzienia, zwłaszcza dla osób o wrażliwych zębach. Wcześniejsze podgrzanie eliminuje ten problem. To samo dotyczy brukselek, które dopiero miękkie objawiają pełnię swojego smaku. Dodatek sera koziego i migdałów podniesie walory smakowe potrawy i sprawi, że stanie się luksusowa. Dlatego, jeśli chcemy zachwycić naszych domowników i gości czymś nowym, warto wypróbować poniższy przepis.
Składniki:
Dressing:
– 8 łyżek oliwy z oliwek
– 4 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 2 łyżeczki płynnego miodu, najlepiej lipowego
– szczypta soli
– szczypta czarnego mielonego pieprzu
Sałatka:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 100g jarmużu
– 100g brukselek
– 100 g migdałów
– 100g sera koziego
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Migdały drobno posiekać. Pokroić jarmuż na mniejsze kawałki, odciąć twarde łodygi i liście. Brukselki poszatkować. Ser kozi pokroić w kostkę. Następnie przyrządzić miodowo-musztardowy dressing: wymieszać sok z cytryny, oliwę, musztardę, miód, sól i pieprz. Odstawić. Przyprażyć migdały na łyżce oliwy na patelni na średnim ogniu aż będą przyrumienione i pachnące. Odstawić migdały i dodać jarmuż na patelnię, podgrzewać na średnim ogniu ok. 4 minuty aż zmięknie. Zmniejszyć ogień i dodać brukselki oraz sól i pieprz do smaku. Podgrzewać jeszcze ok. 2 minuty. Przełożyć do głębokiej misy, dodać ser kozi i delikatnie zamieszać. Polać dressingiem. Na koniec posypać migdałami.
Ta wykwintna sałatka jest prosta w przyrządzeniu a bardzo efektowna. Na pewno zrobi wrażenie na tych, którym ją podamy. Warto zauważyć, że nadaje się dla osób dbających o linię, gdyż jest mało kaloryczna, za to bogata w zdrowe tłuszcze i sycąca. Stanowi znakomitą propozycję dla osób trenujących na siłowni lub biegaczy, gdyż jarmuż stanowi ważne źródło żelaza oraz witamin, które ułatwiają jego przyswajanie. Dlatego warto włączyć pyszne dania z jarmużem do naszej diety już dziś!