Olej w kuchni wykorzystywany jest zarówno do smażenia, jak i doprawiania różnego rodzaju potraw, w tym do surówek i sałatek. Niestety sklepowy, najpopularniejszy w naszym kraju olej rzepakowy i słonecznikowy jest najczęściej produktem rafinowanym, a tym samym pozbawionym wielu pożądanych składników. Zdecydowanie więcej wartości mają oleje tłoczone na zimno. Co ciekawe, do przygotowania takiego produkty wystarczy elektryczna prasa do oleju i odpowiedni surowiec, czyli nasiona lub orzechy.
Właściwości olejów tłoczonych na zimno, nierafinowanych
Przy pomocy nowoczesnych pras do oleju wartościowy tłuszcz roślinny można pozyskać z wielu rodzajów nasion roślin oleistych, a także z oliwek i różnych gatunków orzechów. Ze względu na stosunkowo niską temperaturę obróbki surowca w domowej prasie, przygotowany w ten sposób olej jest pełny wartościowych substancji aktywnych, w tym przede wszystkim niezwykle korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3 i omega-6. Warto pamiętać, że tego substancje ulegają szybkiemu rozpadowi pod wpływem działania słońca, wysokiej temperatury i powietrza, dlatego zawsze warto spożywać oleje świeże, najlepiej dopiero co przygotowane. Elektryczna prasa do oleju, taka jak np. https://www.zdroweimarkowe.pl/product-pol-18-Prasa-do-oleju-Yoda-tloczenie-na-zimno.html pozwala przygotować niewielką ilość roślinnego tłuszczu na własne potrzeby. Świeży, tłoczony na zimno i nierafinowany olej ma najkorzystniejsze właściwości. Zawiera najwięcej wartościowych kwasów tłuszczowych i witamin.
Surowce do tłoczenia oleju na zimno
Domowy olej roślinny zawierający mnóstwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tłoczony na zimno przy pomocy specjalistycznej prasy do oleju, można wyprodukować z różnych, ogólnodostępnych surowców roślinnych, przede wszystkim z nasion i orzechów. Do produkcji oleju można wykorzystać siemię lniane, nasiona słonecznika lub dyni, pestki winogron, sezam, nasiona chia lub gorczycy. Profesjonalna prasa do oleju z łatwością poradzi sobie z przygotowaniem oleju z różnych gatunków orzechów, w tym z popularnych w naszym kraju orzechów włoskich i laskowych oraz sprowadzanych z zagranicy orzechów arachidowych powszechnie nazywanych orzeszkami ziemnymi. Oczywiście wcześniej orzechy muszą być wyłuskane z twardych łupin.
Picie oleju tłoczonego na zimno, samodzielnie przygotowanego prasą do oleju z nasion lub orzechów, pozwoli zastąpić popularne suplementy diety zawierające kwasy omega i niektóre witaminy, zwłaszcza witaminę E. Tłoczony na zimno olej to jednak nie tylko źródło korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, ale także unikalnych smaków, które pomogą zmodyfikować wiele tradycyjnych potraw.